pondělí 7. prosince 2015

Maturita na krku- povinná četba (+ ukázka zpracování)


Ano, i na mě již došla řada. A ano, i já už budu (tedy až příští kalendářní rok) maturovat. Mám tu pro všechny z Vás, které to taky čeká, pár rad, jak se začít pomalu připravovat.

Čtvrtý ročník na místním gymnázium není zatím zrovna nejlehčí. Právě naopak, zjišťuji, že tento rok bude asi nejhorší. Všichni na nás spěchají, zahlcují nás vším možným a hlavně nedůležitým. U nás na škole jsme si mohly vybrat 3 předměty, které nás provází pouze v posledním ročníku. Tyto předměty nás mají připravit na maturitu. Ovšem po dvou měsících zjišťuji, že to všechno nemůžeme stihnout. Takže na řadě je tedy i domácí příprava.

Co se týče domácí přípravy, doporučuji ji začít dělat hned zezačátku školy. Zápisky na počítači, shromažďování informací a všechno okolo maturity si shánět co nejdříve. Pokud se ve všem chcete vyznat, nespoléhejte na ostatní. Zkuste si vše vypsat a seřadit tak, jak jste zvyklý. Je to daleko lepší, si utřídit informace do určitého systému, ve kterém se orientujete.

Na každý maturitní předmět si založte desky. Veškeré papíry a texty si zakládejte do těchto desek, budete mít v tom systém a v dubnu aspoň nebudete muset hledat zápisky ve štosu papírů.

Co se týče povinné četby, čtěte co nejdříve. Byla bych velmi ráda, kdybych povinnou četbu dovršila na Vánoční prázdniny. A rozhodně je to lepší dříve, než později. Není zrovna ideální honit četbu týden před maturitou. Zapisujte si jednotlivé knihy jako kdysi dávno do čtenářských deníků. Ukážu vám ukázku, jak já si organizuji povinnou četbu. V podstatě si utřídím základní informace o autorovy, charakteristiku knihy, popis postav a děje, hlavní myšlenku a popř. i směr, ve kterém autor tvořil.

 
Takto si organizuji povinnou četbu já. Poté stačí už jen vytisknout a před maturitou si oprášit obsahy knih a základní informace o autorech. A hlavně pokud si to chcete jenom oprášit, knihy si doopravdy přečtěte. Nemusíte číst zdlouhavé a nudné romány o 600 stranách. V povinné četbě najdete celkem velké množství knih, které nepřesahují délku 100 stran. Jednu knihu jste tedy schopni přečíst i za jeden den.


A co ty? Budeš také maturovat v roce 2016? Jak si ty organizuješ povinnou četbu?

Žádné komentáře:

Okomentovat