pátek 8. května 2015

Fakta a mýty o hormonální antikoncepci

Hormonální antikoncepce patří v současnosti nejspolehlivějším způsobem antikoncepce. Tabletky zabraňují dozrávání a uvolnění vajíčka z vaječníků, čímž brání nechtěnému těhotenství.
Mnoho lidí tento způsob ochrany odsuzuje. V tomto článku se ale nebudu zabývat body pro a proti HA. Tato otázka patří spíše do rukou gynekologů.

HA slouží nejen jako ochrana před nechtěným těhotenstvím, ale má také řadu další vlastností, které mnohdy mohou být velmi příznivé.

HA upravuje menstruační krvácení a také snižuje intenzitu krvácení. Při správném braní HA ti odpadává starost počítání i strachování se z příchodem další menstruace. Dostáváš ji tedy pravidelně, při dlouhodobém užívání prakticky na den přesně.
Braní HA se může také uplatnit při zvýšené tvorbě akné, které většinu dívek trápí. Pilulky nezačínají působit na pleť ihned, ale změna pleti k lepšímu se objeví až po pár měsících užívání.

Výběr antikoncepce:
Existuje spoustu druhů HA. Při výběru druhu HA zvažuje lékař i další okolnosti, jako je kouření, věk, cenová dostupnost atd. Vždy se tu uplatňuje individualita. To, co je vhodné pro jednu ženu, nemusí být vhodné pro tu druhou. Také se může stát, že ti tabletky po určitém čase přestanou vyhovovat. V této situaci ale není problém zajít za lékařem a domluvit se na změně HA.

Největší mýty o antikoncepci:

  •      Při užívání HA se tloustne. Asi největší mýtus ohledně hormonální antikoncepce. Tento mýtus pramení z minulosti, kde se v HA vyskytovalo mnohem více hormonů, než u těch dnešních. U HA tedy v dnešní době nedochází k výraznému váhovému příbytku. Ovšem u některých žen, které jsou na účinky hormonů citlivější, může k malému příbytku na váze dojít. Zvýšení váhy není ale takové, že bys nabrala tuk. Tělo při braní pilulek zadržuje vodu a tato hmotnost zadržené vody je právě příbytek na váze.
  •       Při sedmidenní pauze nejsem chráněna před těhotenstvím. Další mýtus, který si myslí spousta mladých dívek. Správné braní HA ochrání tvé tělo i během týdenní pauzy.
  •       Při dlouhodobém užívání je třeba na čas pilulky odložit. Tento mýtus pramení také z minulosti, kdy se doporučovali dlouhé pauzy při braní HA. Výzkum ale potvrdil, tyto pauzy k ničemu nevedou. Tělo si od pilulek oddychne během týdenní pauzy, takže braní HA je bezpečné i při dlouhodobém užívání.
  •        Kvůli HA mohu být neplodná. Tabletka snižuje výskyt různých zánětlivých onemocnění a udržuje správnou průchodnost vaječníků. HA se v některých případech využívá i při léčbě neplodnosti.
  •        Po vysazení pilulek otěhotním až za dlouhou dobu. Otěhotnění po vysazení HA je možné ihned po vysazení. Proto se při braní HA klade důraz na pravidelné používání, jelikož i jedna zapomenutá pilulka zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění.
  •       Kondom je stejně spolehlivá ochrana před otěhotněním jako HA. Ani zdaleka toto není pravda. HA je daleko spolehlivější než kondom (při správném braní), jelikož nemůže dojít k žádnému protrhnutí nebo narušení jako u kondomu. Ovšem kondom chrání před přenosem pohlavních chorob, což HA nedokáže.
  •       HA způsobuje rakovinu. Právě naopak. U žen, které pravidelně užívají HA, bylo dokázáno, že se rakovina vaječníků a dělohy vyskytuje v menší míře. Vliv HA na rakovinu prsu nebyl prokázán, ovšem pravidelné návštěvy gynekologa při braní HA jsou častější a proto mají větší šanci na dřívější řešení tohoto problému.
  •       HA zmenšuje chuť na sex. Obsah hormonů v antikoncepci nijak neovlivňuje u žen chuť na sex. Pokud ovšem máš pocit, že předtím to bylo lepší, zvaž změnu HA.


Bereš i ty hormonální antikoncepci? Překvapil tě nějaký z těchto mýtů? 

Žádné komentáře:

Okomentovat