neděle 14. prosince 2014

Kontaktní čočky


Mnoho z nás trpí zrakovou vadou. Nejčastěji je to ovšem krátkozrakost a dalekozrakost. Tyto problém můžeme řešit nošením dioptrických brýlí nebo kontaktních čoček. Měla jsem možnost vyzkoušet dva typy kontaktních čoček, které na konci celého článku také zhodnotím. Nejdříve se ale podíváme jak správně kontaktní čočky nosit, v čem jsou výhodnější než nošení brýlí a co to vlastně kontaktní čočky jsou.
Pokud máte zájem o nošení kontaktních čoček, nejprve navštivte svého očního lékaře.

Kontaktní čočky

Kontaktní čočky vynalezl Otto Wichterle a první měkké kontaktní čočky byly vyrobeny již v roce 1961. Kontaktní čočka se umisťuje přímo na rohovku oka, tudíž na rozdíl od brýlí umožňuje ostré vidění při pohledu do všech stran. Jinak jsou kontaktní čočky založeny na stejném principu jako čočky dioptrických brýlí.

Rozdělení

Čočky můžeme rozdělit do několika kategorií- například podle materiálu nebo podle doby nošení. Dnes se prakticky vyrábí už pouze měkké kontaktní čočky, takže se budu zabývat pouze rozdělením podle doby nošení.

Jednodenní- tyto čočky mají nejjednodušší použití. Ráno je nasadíte a večer je vyhodíte do koše. Druhý den ráno si opět vezmete čočky z nového balení. Tento způsob je ideální pro ty, kteří hodně cestují, jelikož odpadává starost s čištěním čoček a jejich skladováním. Tyto čočky se ale neztratí u nikoho z nás, kdo trpí nějakou oční vadou. Pro mladé bych je doporučila na různé festivaly, kde určitě nebudete mít náladu a ani dostatečnou hygienu na vyndávání čoček kolem třetí hodiny ranní. Tento způsob nošení čoček je nejhygieničtější a také nejpříjemnější.


Dlouhodobé (opakovatelné) nošení- v této kategorii nalezneme 14 denní a měsíční kontaktní čočky. U tohoto typu je ale nutné dbát na hygienu a po nošení čočky opatrně vyčistit a uchovat přes noc v čistém roztoku. Jak správně čistit čočky ti určitě poradí tvůj oční lékař a různé návody najdeš i na internetu.

Existují i čočky, které se dají nosit nepřetržitě i několik týdnů, ovšem jejich nošení je nutné konzultovat s očním lékařem.

Péče o kontaktní čočky

1. Vždy, když si čočky nasazuješ i vyndáváš, dbejte na čisté, umyté a osušené ruce
2. Pravidelná výměna roztoku- dezinfekční roztok, do kterého denně ukládáš své čočky, by se měl pravidelně vyměňovat- nejlépe každý den. Tak předejdeš vzniku bakterií, které by mohli způsobit infekci.
3. Pravidelné čistění pouzdra- i pouzdro musí být pravidelně vyčištěno. Ovšem nikdy neočisťuj pouzdro vodou! Vyčisti roztokem a nech na vzduchu vyschnout. Pouzdro by se také mělo vyměnit za nové nejlépe po měsíci používání.

Spánek

Spánek s kontaktními čočkami na očích je rizikovým faktorem pro vznik závažných očních infekcí, a proto vždy dbej na vyndání čoček před spaním. Existují již zmiňované čočky, které se dají nosit nepřetržitě. Ty jsou ale vyrobeny z jiného materiálu. Při nošení klasických čoček se při spánku kvůli zavřenému víčku přísun kyslíku k oku snižuje, což může mít vliv na řadu očních infekcí a dalších očních vad.

Některé výhody kontaktních čoček

1. Ostré vidění – čočky kopírují přesně pohyby očí a zorné pole je kvůli tomu bez jakýchkoliv omezení
2. Nezamlžují se
3. Nošení kontaktních čoček mnohdy ani nevnímáte, jsou proto pohodlnější než nošení brýlí
4. Neomezují v pohybu ani v nošení sportovních potřeb
5. Přirozenost
6. Pro ženy je to ideální způsob jak odhalit své namalované oči, které se již nebudou dále skrývat pod brýlemi

Vyzkoušela jsem dva druhy kontaktních čoček. Jedny mě byli předepsané od očního lékaře a druhé jsou normálně dostupné na internetu. Pojď se podívat, které u mě zvítězily.


TOPVUE AIR (silicone-hydrogel lens)

Jedná se o měsíční čočky, které jsou určeny na denní nošení. Jejich zakřivení je 8,6 mm a průměr 14,2 mm. Pokud ti lékař změřil jiný průměr, změna průměru o jednu či dvě desetiny by neměla být problém, jelikož tyto čočky mají velmi dobrý modul pružnosti a velmi dobře se tedy oku přizpůsobí.
Výhoda silikon-hydrogelových čoček je ta, že nadstandardně propouští kyslík, který potřebuje naše rohovka. Molekuly kyslíku putují skrze kontaktní čočku prostřednictvím silikonových řetězců velmi rychle, kdežto ve vodní složce kontaktních čoček je prostup kyslíku výrazně pomalejší. Tyto čočky obsahují 45% vody.

Tyto čočky byly pro mě velmi příjemné. Dobře se adaptovaly na oko, po celý den jsem ani neměla tušení, že nějaké čočky vůbec mám. Po celý den byly dobře hydratované, v oku nesvědily. Větší průměr pro mě nebyl zásadní, lišil se o dvě desetiny, což by nemělo hrát téměř žádnou roly v pohodlnosti nošení čoček. Celkově jsem s čočkami velmi spokojená, jsou opravdu příjemné, ale přeci jenom jsem u nich našla jednu, pro mě velmi závažnou chybu.
Jelikož jsem dívka, která se přeci jenom velmi ráda maluje, zjistila jsem, že pokud omylem při líčení (např. linek) zavadím byť jen trošku o čočku (stávalo se mi to hlavně v koutku oka díky většímu průměru čočky), linky nejdou z čočky odstranit. I po vyčištění jsem měla celou čočky poznamenanou černou linkou a vůbec jsem nebyla schopna čočku vyčistit. Proto bych tyto čočky doporučila hlavně mužům. Dívky, které se malují, by možná měly stejný problém, jako jsem měla já. 


Čočky TOPVUE AIR si můžeš objednat na stránkách www.cocky-kontaktni.cz

AQUALITE COMFORT

Jedná se o měsíční čočky, které jsou určeny na denní nošení. Jsou také silikon-hydrogelové, ale obsah vody je 55%, tudíž méně propouští vzduch než TOPVUE AIR. Tyto čočky mají průměr 14 mm a zakřivení 8,6 mm. Menší průměr mě vyhovuje více, jelikož bych řekla, že mám spíše takové malé očko. Co se týče celodenního nošení, jsem s nimi také velmi spokojená. Když je porovnám s čočky TOPVUE AIR, tak jsou trochu méně hydratované a dříve cítím čočku v oku, což začíná být trošku nepříjemné.

Největší výhoda těchto čoček oproti předchozím je to, že se na nich neusazují nečistoty z mého makeupu. Když zavadím linkou, stačí pouze zamrkat, nebo odstranit vatovou tyčinkou a šmouha je pryč. Takže naopak tyto čočky zase doporučím ženám, které se nemusí bát, že by si při malování čočku nějak poškodily.

Jedinou nevýhodou je, že tyto čočky neseženete na internetu, lze je sehnat pouze u očního lékaře. 


A co ty? Nosíš kontaktní čočky? Nebo teprve uvažuješ o jejich nošení? 
Kontaktní čočky a další příslušenství najdeš na webu www.cocky-kontaktni.cz

5 komentářů:

  1. Tyhle čočky mám a jsou super

    OdpovědětVymazat
  2. Ja používam šošovky Acuvue Oasys 14 dňové, ale chcela by som určite raz vyskúšať aj jednodňové šošovky, pretože pri týchto sa mi stáva, že mám oči suché a potom ma pália a šošovky v oku cítim. A občas sa mi na nich usadia nejaké nečistoty, ale to je minimálne, stále sa ich snažím čistiť aj ručne, predsa len poznáme čistiacu schopnosť roztokov a teda vieme, že nie sú 100%, manuálne čistenie vykonávam stále.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný popis pro ty, kteří třeba čočky začnou nosit. Jinak já nakupuju také tyhle čočky a jedině přes tento e-shop http://www.plnapenezenka.cz/obchody/vasecocky-cz , kde mají fakt levné ceny a navíc díky tomu webu Plná Peněženka se mi vrátí nějaké peníze zpět, což u takového zboží jako jsou čočky, které budu potřebovat pořád se mi vyplatí...

    OdpovědětVymazat
  4. díky za tvoje zkušenosti. Já nosím od TopVue Elite. Je to o dost pohodlnější, nemusím je čistit ani se o ně starat. V oku je ani necítím takže prostě ideál.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja nakupuji s celou rodinou cocky v obchode https://www.nejlevnejsikontaktnicocky.cz/ a nemohu si to vynachvalit. Maji casto ruzne akce a slevy.

    OdpovědětVymazat