pátek 31. ledna 2014

BUBBLEOLOGY- The delicious science of bubble tea

Dneska přináším trošku netradiční článek na téma Bubble tea. Jak už může být z názvu patrné, základem všeho je zde čaj. V České republice můžeš najít několik výrobců bubble tea. Já v tomto článku budu zmiňovat pouze značku s názvem BUBBLEOLOGY.



Co je to vůbec Bubble tea? 
Jedná se o ochucený ovocný či mléčný čaj, který je podávaný vychlazený nebo teplý. Do nápoje jsou přidávány tapiokové kuličky- neboli škrob ze sladkých brambor (přírodní želatina "perly, boba" - tyto kuličky ovšem nejsou povinností, můžeš si je třeba nahradit skvělým želé, které je také přírodní). Nezůstává ale u klasických kuliček. Nyní máš i možnost vyzkoušet praskající kuličky (zamrazená šťáva namočená do želé- mořská řasa. Když ztuhlá kulička povolí, uvnitř zůstane šťáva a obal je stále pružný. V ústech po skousnutí kulička praskne a šťáva se rozplyne do úst.). To ale není ten důvod, proč se tomu tak říká. Pravdou je, že název je vytvořen od malých kuliček, které se tvoří během míchání samostatného nápoje při jeho přípravě a vytváří na vrchu koktejlu pěnu (bubbles).


První bubble tea byl namíchán na Tchaj-wanu v 80. letech. Základem je zelený jasmínový nebo černý čaj (oba jsou bohaté na antioxidanty). Mléčný bubble tea je často označován jako blízký mléčných koktejlů (ovšem bez laktózy).

Svůj drink si můžeš nechat namíchat podle sebe a dle libosti si do něj přidat jak kuličky, tak i želé a klidně si můžeš navíc dopřát i několikanásobnou dávku navíc. Svůj nápoj máš také originálně zafóliovaný (svrchu), kterou probodneš tlustým brčkem, se kterým vysaješ kuličky či želé ze dna kelímku.


Výroba chlazených ovocných a mléčných nápojů
Při výrobě ovocných čajů se ke zchlazení horkého čaje používá led, který ale není součástí drinku. Nápoj se po přípravě přešejkruje a do plastového kelímku proudí pouze tekutina- nikoli led (pokud ho ale ve svém pití chceš, stačí o něj požádat přítomného bubbleologa). Ke zchlazenému čaji se přidá určitý poměr ovocné chutě- šťávy, které obsahují kolem 45% podílu ovoce a zbytek je fruktóza a voda (může si nechat poradit od bubbleologa, která příchuť je podle něj nejlepší či nejprodávanější, pokud tápeš mezi jednotlivými příchutěmi). Je zde i možnost doslazení glukózovým sirupem. Celý drink se prošejkruje, nalije do kelímku, zalepí fólií a doplní tlustým brčkem různých barev dle tvé libosti.

Při výrobě mléčného nápoje se do čaje místo sirupu přidává pudr (tzv.creamer- palmový olej a maniokový škrob). Tyto ingredience se nešejkrují, ale mixují společně s vodou. Tento nápoj neobsahuje laktózu, a i přesto si můžeš vychutnat konzistenci mléčného shaku.

Bubble tea je určen k okamžité spotřebě. Pokud ovšem na drink nemáš chuť zrovna daný den, postačí, když ho dáš do ledničky a on do druhého dne bez problému vydrží. Po vytažení z ledničky je ale nutné ho protřepat.

A jakou si můžeš vybrat příchuť?
Klasická nabídka čítá 12 mléčných a 11 ovocných čajů. Můžeš si ale namixovat vlastní kombinace podle své chuti. V současné době můžeš vytvořit téměř 2500 kombinací. Většinou jsou v nabídce i nějaké limitované edice. Na leden a únor je právě limitka nápojů Milky Tiramisu, Brown Chestnut, Fine Crème Brûlée.

Praskající kuličky jsou dostupné v šesti variantách- jahodové, liči, marakuja, mango, jogurt, pomeranč.
Želé má sedm příchutí- ananas, jablko, hrozno, káva, liči, jahoda, kompozit.

Cenově je střední čaj (0,5l) za 75korun, velký (0,7l) za 85korun. Limitky jsou asi o 10 korun dražší než klasická nabídka. Do svého nápoje si můžeš přidat želé (+10Kč), tapiokové kuličky (+5Kč) či praskající kuličky navíc (+15Kč).



Lokality
Bubble tea se rychle rozšiřuje i u nás v České Republice. Obchod najdeš v Praze v OC Atrium Flora, Palladium, Centrum Černý Most, OC Arkády Pankrác a na Praze 3 – Žižkov- Koněvova 141. Poté v Českých Budějovicích- NC Géčko a Lannova třída 89/47. V Pardubicích- OC AFI Palace Pardubice. V Plzni- OC Olympia Plzeň, OC Doubravka, Plaza. V Jihlavě- City park Jihlava. V Hradci Králové- OC FUTURUM. Začátkem února by se pobočka měla objevit i v Brně- Olympia. 

A co o něm mohu říct já? 
Bubble tea si mě získal. Sice jsem ho měla pouze párkrát, ale i tak mohu s jistotou říci, že pokud budu ve městě, kde tuto pochutinu prodávají, nedám si ji jenom tam, ale vezu si ji s sebou domů. Jedno je také na bubble tea originální. Můžeš si namíchat prakticky, co budeš chtít. Takže kombinací, které můžeš ochutnat, je nespočet (jak bylo řečeno na začátku článku, v současné době jich je kolem 2500). Dochutit si ho můžeš buď pomocí želé, nebo kuliček. A co říct dál? Prostě ho zbožňuju. A ještě k tomu, celá pobočka vypadá jako taková malá laboratoř! 

Ideální také je, že si můžeš pořídit věrnostní kartu, se kterou se ti odečte 10% z celkové částky nákupu bez DPH. Nebo budeš mít desátý drink zcela zdarma. Dostupné jsou také magnetické karty, na které se nabije požadovaná částka a ty jí pak můžeš využít jako milý dárek pro své kamarády. 

Nově mají v BUBBLEOLOGY stylové reklamní předměty

• Šňůrka na krk (lanyard) 
• Placka 
• Klíčenka 
• Náramek 
• Přívěsek 3D na mobil 
• Magnetka 

Veškeré další informace, novinky a fotky můžeš najít na webu http://www.bubbleology.cz/ a na Facebooku https://www.facebook.com/BubbleologyCZ/

18 komentářů:

  1. Tea One mám rozhodně radši než Bubbleology

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně ! :)

      Vymazat
    2. Jasný dvakát jsme zkusil Tea One a dostal jsem pěkný sraní :D Mají tam pěkný šmejdy ... Jedine u Bubbleology !

      Vymazat
    3. Já taky Bubbleology nemám ráda - je to předražený a vůbec to nechutná jako čaj (možná proto, je tam vždycky tak narváno, což absolutně nechápu...)! Věrnostní kartičku mám, ale chodila jsem vždy jen na ty jejich akční nápoje a od té doby, co se mi po, myslím, taro-kokos fakt zkřivila huba, jak to bylo sladký a umělý, jsem u Bubleology už dlouho nebyla :-(. Navíc dávají pěkně málo kuliček, ani si nemůžu nakombinovat víc chutí, to si pak musím doplatit těch 10 nebo 15 korun za jinou příchuť. A jako dávat za tohle stovku... to je už trochu přehnaný...! Navíc, když výrobní cena bude hodně malá. Já jsem zvyklá, že si řeknu, že chci tu a tu chuť kuliček a oni mi to jinde smíchají a nic nedoplácím. Tohle, když jsem chtěla v Bubbleology, tak jsem holt měla smůlu :-(. Za mě jeden z nejmíň sympatických bubble tea provozoven v Praze. Bohužel byly všechny bubble tea bary, kde mi bubble tea opravdu chutnalo, zrušeny. Teď se otevírá jeden nový, tak do něj vkládám velké naděje! A podotýkám, že na bubble tea chodím už dva roky a mám vyzkoušené všechny bubble tea bary v Praze (kromě asi jednoho ve Štěrboholích). A dávám si ho i v cizině, takže mám s čím srovnávat. Ale tohle je strašně individuální, každému chutná něco jiného! Jen ta cena je prostě jasně daná a Bubbleology je prostě drahý!

      Vymazat
    4. Také jsem nad cenou nápoje přemýšlela. Ale s tím se holt musí člověk smířit, že nic už není extra levné. Třeba i za takový nápoj Fruitisimo (ovocný nápoj), zaplatíš také kolem 90 korun.
      A ohledně kuliček je to asi smůla, jelikož mě vždy dali velkou porci do jednoho drinku :)
      S cenou já souhlasím, ale pro mě to není až takový problém, protože se do většího města dostanu jednou za čas, takže pro mě 90 korun za dva měsíce není nějaká obří cena.

      Já jsem zvědavá na pobočku Bubbletea v Brně, jinak taky plánuji ochutnat i jiné výrobce bubble tea, ale jak jsem řekla, jsem z maloměsta, takže k tomu nemám tak otevřený přístup jako třeba ty :)

      Vymazat
  2. Já mám nejraději Bubbleology <3

    OdpovědětVymazat
  3. Přijed mi to spíš jako reklama.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někomu to možná tak může připadat, ale přišel mi to celkem zajímavý námět na článek, když jsem viděla jak se připravuje samostatný drink :)

      Vymazat
  4. Všechny posraný stánky bubbleology zapálit!! a ty zasraný udioty co to tam míchaj by jsem postavil ke zdi a nakropil by jsem to do nich esesáckým mp-40.je to zlodějskej klam a lidem to pořád nedochází ,když výrobní cena je 25 kč.

    OdpovědětVymazat
  5. Bubblelogy jsou nejlepší vyskoušela jsem i jiné výrobce ale od Bubblelogy je bubbletea nejlepší <3

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, jak ziskám věrnostní kartu Bubbleology..? Děkuji..

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, vím, že se v článku píše, že Bubble tea vydrží do druhého dne, ale je možnost, že vydrží dva dny? (ještě neotevřený a v lednici) díky za odpověď. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,
    recept na přípravu Bubble Tea, včetně velkého výběru kuliček najdete nově na
    http://barman.cz/15-bubble-tea

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, recept na přípravu Bubble Tea, včetně velkého výběru kuliček najdete nově na
    http://barman.cz/15-bubble-tea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedělejte si tady reklamu na váš e-shop, lepší je normál bubbletea od bubbleology.

      Vymazat